Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Το καυτό καλοκαίρι των αθλητικών εφημερίδων

Το Σάββατο 5 Ιουλίου οι αθλητικές εφημερίδες είχαν ν’ ανταγωνιστούν τα «βαριά» φύλλα των πολιτικών. Και κέρδισαν κατά κράτος. Όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι. Ενώ για τις πολιτικές εφημερίδες η περίοδος αυτή σημαίνει πτώση από σημαντικό έως πολύ μεγάλη για τις αθλητικές παραδοσιακά οι μήνες αυτοί σημαίνουν πολλά φύλλα.
Κι ας μην υπάρχουν πάντα σημαντικά γεγονότα.
Από τη μια οι μεταγραφές, από την άλλη οι προετοιμασίες των ομάδων δημιουργούν ένα κοινό που προτιμά στη παραλία να διαβάσει μια αθλητική εφημερίδα παρά μια πολιτική. Τι σχέση έχει η Siemens με τα μπάνια του λαού;
Ενώ ο Ζιλμπέρτο Σίβλα; Το Σάββατο 5 Ιουλίου οι αθλητικές εφημερίδες πούλησαν 13% περισσότερα φύλλα από την αντίστοιχη μέρα της προηγούμενης εβδομάδας. Την ίδια στιγμή που οι πολιτικές απογευματινές έχασαν 6% κι οι πρωϊνές πολιτικές είχαν αύξηση 7% που οφείλεται όμως αποκλειστικά στην «Καθημερινή» και στη νέα προσφορά της σε dvd.
Αν θελήσουμε να μιλήσουμε με αριθμούς η Sportday με 54.700 φύλλα θα ήταν 3η στο σύνολο των εφημερίδων, ο Πρωταθλητής με 34.330 φύλλα 7ος και το Φως των σπορ 8ο στη συνολική κίνηση των εφημερίδων.
Τώρα εάν υπολογίσουμε πόσο είναι το κόστος έκδοσης μιας αθλητικής εφημερίδας και πόσο το αντίστοιχο μιας πολιτικής μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς γιατί παραδοσιακοί εκδότες μπαίνουν σε αυτό το χώρο για να καλύψουν τις ζημιές τους από τις αντίστοιχες πολιτικές εκδόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: