Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Το ντέρμπι για την tv που δεν θα δούμε σ' αυτήν

Άνω κάτω έχει γίνει η Superleague με αφορμή τη κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Εκεί που πήγαινε να βγάλει 50 εκ. ευρώ τον χρόνο κινδυνεύει όχι απλά να μην πάρει αυτά τα λεφτά, αλλά και να διαλυθεί η ίδια η λίγκα! Το συμβούλιο της Τρίτης θα είναι καθοριστικό. Υπάρχουν αντιρρήσεις από τις ομάδες για τα προτεινόμενα χρήματα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι με την αποχώρηση δύο, τουλάχιστον ομάδων, από την κεντρική διαχείριση το πλαφόν των 50 εκ. ευρώ το χρόνο που έγινε 44 εκ.ευρώ μετά τον τελευταίο διαγωνισμό ενδέχεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες τις τελευταίες ημέρες.
Το πρωί της Παρασκευής μίλησε (στον Sentra 103,3) ο Λάμπρος Σκόρδας, πρόεδρος του Αρη ο οποίος έκανε λόγο για… θάνατο της λίγκας:
"Νομίζω ήταν ένας προαναγγελθείς θάνατος της Λίγκας έτσι όπως εξελίσσεται αυτή η ιστορία. Εκτός και αν τα πράγματα αλλάξουν δραματικά. Στην ουσία αν πάψει να υπάρχει κεντρική διαχείριση δεν υπάρχει και λόγος ύπαρξης της Λίγκας. Είναι ένας συνεταιρισμός που έχει σκοπό την κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών και άλλων δικαιωμάτων. Υπογράφτηκε όχι από εμάς μόνο αλλά με πρωτοπόρους τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Με παρέμβαση της Κυβέρνησης και του κυρίου Ορφανού εγκρίθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο. Η κεντρική διαχείριση ήταν το βασικό σημείο και η λογική του συνεταιρισμού. Ο συνεταιρισμός δεν υφίσταται αφού ο καθένας κινείται με βάση τα δικά του συμφέροντα. Τι θέλουμε για αύριο; Θέλουμε το πρωτάθλημα των τελευταίων 60 ετών που κυριαρχούσαν οι μεγάλοι ή ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό; Επιλέγουμε ως χώρα ένα πρωτάθλημα που Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα βγαίνουν συνέχεια Τσάμπιονς Λιγκ και που και που θα παίρνει κάποιο ψίχουλο κάποια ομάδα από την επαρχία; Είναι παγκόσμιο φαινόμενο, εκτός από το μπάσκετ της Μακάμπι. Το θέμα είναι τι θέλουμε να δούμε ως ποδόσφαιρο. Αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι συνέταιροι του συνεταιρισμού. Η αποχώρηση του Ολυμπιακού συνεπάγεται δύο πράγματα. Ή να κάνει ένα πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός μόνος του και να παίζει με όποιον θέλει και να παίρνει 8 εκατομμύρια ευρώ ή ένα πρωτάθλημα με τους υπόλοιπους. Αν συμμετέχεις σε έναν συνεταιρισμό που υπάρχει ισοτιμία θα πρέπει η Λίγκα να επιβάλλει απόψεις. Αν θέλουμε να προβάλλουμε την εγωπάθεια του καθενός μας τότε αυτό είναι πάρα πολύ εύκολο. Αυτό ικανοποιεί τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου; Θα πρέπει να επιβάλλει αρχές σε όλους που θα τηρούνται απαραίτητα".

Για τις κυβερνητικές ευθύνες:
"Ίσως ο κύριος Παναγόπουλος δεν δρα αυτοβούλως και έχει κυβερνητική κάλυψη. Το θεωρώ αδιανόητο να είναι κυβερνητική επιλογή αλλά πρέπει να υπάρχει κυβερνητική ευθύνη. Υπεύθυνος είναι ο κύριος Ρουσόπουλος που βέβαια ίσως να είναι δύσκολη στιγμή να ασχοληθεί με το θέμα".
Για τη στάση του Αρη:
"Εδώ δυστυχώς ο καθένας λειτουργεί με βάση το δικό του συμφέρον. Έχουμε και εμείς προτάσεις από κανάλια αλλά δεν μας ενδιαφέρουν τα χρήματα. Θέλουμε ένα ποδόσφαιρο ανταγωνιστικό και ελκυστικό που θα μπορεί να κερδίσει το πρωτάθλημα και ο Θρασύβουλος και ο Άρης γιατί θα είχανε καλή αγωνιστική πορεία. Δεν θεωρούμε ότι εμείς είμαστε μικρό μέγεθος. Ο Άρης έχει πανελλήνια αναφορά, κόσμο σε κάθε νομό, έχει μεγάλη ιστορία αλλά και μεγάλη ευθύνη. Ο Άρης πρεσβεύει τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Θα ήταν άτιμη στάση να λειτουργήσω μόνος μου ενώ συμμετέχω σε έναν συνεταιρισμό που δεν έχει λυθεί ακόμα. Ο καθένας μπορεί να αναλάβει τις ευθύνς του. Μπορεί όμως ο συνεταιρισμός να επιβάλλει κανόνες και αρχές στον καθένα".
Λίγο αργότερα o πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό τοποθετήθηκε σε διάφορα θέματα:
Για τη Mondial Marketing:

"Αυτή η εταιρία έκανε πράγματα χωρίς να τα γνωρίζουν οι ΠΑΕ. Η εταιρία όταν της ζητήθηκαν δικαιώματα της ΑΕΚ, διοτι ξέρουμε ότι υπάρχουν δεσμευμένα δικαιώματα προς τρίτη εταιρία, δεν μας έδειξε κανένα δικαίωμα. Αέρα μου έδειξε όπως σας ξαναείπα .Το κίνητρο είναι να βγάλει σε πέρας ένα διαγωνισμό, να κάνει την ενδιάμεση δουλειά της όπως θα έκανε οποιαδήποτε ενδιάμεση εταιρία".
Για το αν θα μπορούσε να τους ενημερώσει για τη λάθος διαδικασία η ΕΡΤ:"Προσπάθησα μέχρι το τέλος να παραμείνω στα δικαιώματα. Τους έστειλα επιστολές έκανα τα πάντα και στο τέλος υποχρεώθηκα έτσι όπως έγιναν τα πράγματα να αποχωρήσω".
Για το συμπέρασμα από το διαγωνισμό της Mondial Marketing:

"Έγινε ένας διαγωνισμός όπως έγινε. Εχουν βγει κάποια αποτελέσματα απ' αυτή τη διαδικασία. Αυτά κλείνουν το ποδόσφαιρο σε μια συνδρομητική βάση. Κλείνουν το ποδόσφαιρο σε μια συνδρομητική βάση στο 95% των αγώνων .Ο Έλληνας πρέπει να πληρώνει 50 ευρώ για να βλέπει ποδόσφαιρο πλην ενός αγώνα το Σάββατο".
Για το αν έχει κάνει νέα πρόταση στον Ολυμπιακό:

"Δεν έχω κάνει καμία πρόταση σε κανένα. Εχω δικαιώματα μιας ομάδας και οψιόν άλλων ομάδων. Οι ομάδες αυτές πρέπει να κάνουν τη γύρα τους και αφού τελειώσουν να έρθουν εδώ να συζητήσουμε. Αυτά είναι καθαρά δηλωμένα και αποτυπωμένα".
Για την ΑΕΚ:

"Η ΑΕΚ αφού κόπτεται για τα κεντρικά δικαιώματα γιατί δεν έδωσε στην εταιρία να μου δείξει ότι τα δικά της δικαιώματα είναι αποδεσμευμένα. Γιατί δεν μου έφερε το χαρτί των ελεύθερων δικαιωμάτων. Στα λόγια μπορούμε να λέμε ηρωικά πράγματα στη πραγματικότητα η ζωή έχει δεδομένα. Πως θα πάω να δώσω λεφτά σε κάποιον που δεν μου δίνει το πράσινο φως ότι είναι αποδεσμευμένα".
Για την ανακοίνωση του Ολυμπιακού:

"Ο Ολυμπιακός από τη πλευρά του με τις ανακοινώσεις του λέει ότι δεν έγιναν σωστά τα πράγματα αν καταλαβαίνω από τις ανακοινώσεις που διαβάζω".
Για τη στάση που θα τηρήσει στο εξής η ΕΡΤ απέναντι και το διαγωνισμό για τα τηλεοπτικά δικαιώματα:

"Η ΕΡΤ ενδιαφέρεται για τα κεντρικά δικαιώματα. Αν ακυρωθεί όλη αυτή η κατάσταση και μπούμε σε μια σωστή διαδικασία θα συμμετέχουμε ξανά. Αν θέλουν μια τέτοια διαδικασία οι ομάδες έχει καλώς. Αν θέλουν οι ομάδες μια διαδικασία που να είναι χωριστά πάλι έχει καλώς. Εμείς ενδιαφερόμαστε για το ποδόσφαιρο και το έχουμε αποδείξει εμπράκτως με το τρόπο που το διαχειριζόμαστε, με τον τρόπο που έχουμε επενδύσει σ' αυτό το προϊόν. Βγείτε στην αγορά και πείτε τι λεφτά θέλετε για το προϊόν. Μαζέψετε τις άτυπες προσφορές και μπείτε στη Σουπερ Λιγκ να συζητήσετε τις προσφορές. Δεν έγιναν όλα αυτά τα αυτονόητα. Τους το περιέγραψα σε επιστολές. Το είπα προσωπικά σε όλους".
Για τα όσα είπε ο κ. Σκόρδας:

"Πως βολεύεται ο κύριος Σκόρδας να τα βλέπει; Ουδεμία παρέμβαση έχει η πολιτεία στο πως διαχειρίζονται οι εταιρίες ένα προϊόν. Αυτό σαφές και απόλυτο. Αυτός ο κύριος Σκόρδας πολλές φορές παρόλο που είχε και έχει συνεργασία με την ΕΡΤ έχει καταφερθεί κατά της ΕΡΤ για 1500 πράγματα. Η ΕΡΤ είναι ανοιχτή καθώς ενδιαφέρεται για το προϊόν. Δεν υπάρχει κανένα συμβόλαιο αυτή τη στιγμή. Αν οι ομάδες θελήσουν να πάνε μεμονωμένα είμαστε ανοιχτοί αν θελήσουν να πάνε μαζί είμαστε πάλι ανοιχτοί"
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κεντρική διαχείριση με την επιστολή του Γενικού διευθυντή της ΠΑΕ Γιάννη Χρυσικόπουλου στον ομόλογό του στην λίγκα Πατρίκ Κομνηνό..
Πειραιάς, 15.10.2008

Αρ. Πρωτ.: 3666
Προς τον κ. Π. ΚΟΜΝΗΝΟ Γενικό Διευθυντή SUPER LEAGUE
Θέμα : Διαγωνισμός για την πώληση των οπτικοακουστικών δικαιωμάτων
Κύριε Γενικέ, Μετά τα τελευταία γεγονότα και ειδικά τις νομικές αντιδικίες σχετικά με το παραπάνω θέμα, γίνεται προφανές ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην περαιτέρω εξέλιξη του διαγωνισμού και ότι συγκεκριμένες ενέργειες που έγιναν, ή πρόκειται να γίνουν, περιέχουν κινδύνους για την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Κατόπιν των ανωτέρω, αλλά και επειδή η υλοποίηση της κεντρικής διαχείρισης θα πρέπει, εκτός των άλλων, κατά τη γνώμη μας, να μετατεθεί χρονικά λόγω της εκ νέου διαμόρφωσης της τηλεοπτικής αγοράς (εισαγωγή νέων τεχνολογιών, αύξηση αριθμού ενδιαφερομένων κλπ), η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ σας γνωρίζει ότι είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να μην συμμετάσχει περαιτέρω στην παρούσα διαδικασία, παρά την δεδομένη βούλησή της για την αναγκαιότητα της κεντρικής διαχείρισης.
Για την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ι. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Γενικός Διευθυντής»
Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου ήταν η σειρά της ΑΕΚ να τοποθετηθεί. Εμφανίστηκε υπέρμαχος της κεντρικής διαχείρισης, αλλά και πολέμιος του Ολυμπιακού και της ΕΡΤ.
«Μια από τις βασικές αρχές της συμφωνίας των ομάδων κατά τη δημιουργία της Super League ήταν, το 2009, να αποτελέσει την ολοκλήρωση των μεμονωμένων τηλεοπτικών συμβολαίων (ΠΑΕ - κανάλια) και την διαμόρφωση της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τον συνεταιρισμό. Βασικό μέλημα για την πρόταση αυτή ήταν να υπάρχουν οικονομικά οφέλη για τις θεωρητικά μικρότερες ομάδες, με αποτέλεσμα την αρωγή στην ενίσχυση τους και ως εκ τούτου την δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος και την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου.Με έκπληξη παρακολουθούμε τις εξελίξεις με την αποχώρηση από τη συμφωνία της ομάδας του Ολυμπιακού - κάτι που στην αρχική συζήτηση ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρόεδρος τότε της Super League, κ. Πέτρος Κόκκαλης, είχε υποστηρίξει με θέρμη. Μεγαλύτερη όμως είναι η έκπληξη για τις κινήσεις του κρατικού καναλιού, που επιλέγει να προσεγγίσει ομάδες, έχοντας ως στόχο να τις αποσπάσει από τη συμφωνία, δελεάζοντας τις διοικήσεις των συλλόγων με υπέρογκα χρηματικά ποσά.Είναι λοιπόν απολύτως λογική η απορία που μας διαμορφώνεται, πώς το κρατικό κανάλι, δηλαδή το μοναδικό κομμάτι έκφρασης της πολιτείας, επιλέγει να τεθεί σε πλήρη αντίθεση με τα οφέλη του ελληνικού ποδοσφαίρου και προσπαθεί να χειραγωγήσει και να παρασύρει τις ομάδες στη διάρρηξη μιας σημαντικής συμφωνίας για το μέλλον του ποδοσφαίρου.Είναι επίσης λογική η απορία που μας διαμορφώνεται, γιατί το κρατικό κανάλι, καθώς ως φαίνεται διαθέτει το οικονομικό υπόβαθρο, δεν επέλεξε να καταθέσει πρόταση στο πλαίσιο της κεντρικής διαχείρισης αλλά κάνει επιλεκτικές προτάσεις σε συλλόγους.Η ΠΑΕ ΑΕΚ, έχει το τελευταίο διάστημα δεχθεί πολύ σημαντικές προτάσεις προκειμένου να παραχωρήσει τα τηλεοπτικά της δικαιώματα, απολαμβάνοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη για τον σύλλογο (σαφώς μεγαλύτερα από εκείνα που θα αποκομίσει συμμετέχοντας στην κεντρική διαχείριση). Η διοίκηση της ομάδας απέρριψε συμφέρουσες προτάσεις, επιλέγοντας να παραμείνει στην αρχική της δέσμευση με τους εταίρους της Super League προς όφελος του ελληνικού ποδοσφαίρου, στηρίζοντας την πρόταση της κεντρικής διαχείρισης.Η ΠΑΕ ΑΕΚ καλεί την ΠΑΕ Ολυμπιακός να αναθεωρήσει την απόφαση της για αποχώρηση από τη συνολική διαπραγμάτευση επιλέγοντας ενδεχομένως μόνο το οικονομικό συμφέρον του συλλόγου και να παραμείνει συνεπής στις εξαγγελίες της Super League, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο το καλό του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.Καλούμε επίσης το κρατικό κανάλι να απόσχει από τέτοιας μορφής διασπαστικές ενέργειες που δεν συνάδουν με τη φύση του (ως κρατικού καναλιού) και που στόχο έχουν την ναρκοθέτηση του έργου της Super League, λειτουργώντας διχαστικά και τελικώς εις βάρος του Έλληνα πολίτη».
Την ίδια μέρα η ΕΡΤ σε επιστολή του προέδρου της Χρήστου Παναγόπουλου προς την Superleague σημείωνε:
«Σε σχέση με την από 16/10/2008/7687 επιστολή σας παρακαλώ να σημειώσετε τα ακόλουθα:
1. Σε ό,τι αφορά τα νομικά θέματα που έχουμε σημειώσει σε σχέση με την από 25/9/2008 διακήρυξη κλειστού διαγωνισμού θεωρούμε ότι δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική απάντηση από πλευρά σας, αλλά κυρίως από την εταιρία Mondial Marketing AE, σημειώνουμε δε ότι δεν ‘’διασπείραμε καμία φήμη περί αοριστίας και ακυρότητας της διακήρυξης’’, αλλά διατυπώσαμε με απόλυτα σαφή τρόπο τη θέση μας.
2. Σε σχέση με το αν η κρατική τηλεόραση είναι αρωγός ή ‘’αντίπαλος’’ στην προσπάθεια ανάπτυξης του ελληνικού πρωταθλήματος, σας παραπέμπουμε τόσο στον τρόπο με τον οποίο η ΕΡΤ Α.Ε. επί πολλά έτη καλύπτει και παρουσιάζει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά, προωθεί και εν γένει στηρίζει κάθε τέτοια προσπάθεια, όσο και στην σημαντικότατη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει η εταιρία μας στο προϊόν Ελληνικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. ‘’Εσωτερικούς εχθρούς’’ αν θέλετε, μπορείτε να αναζητήσετε στην εταιρεία που ανέλαβε να διεκπεραιώσει τη δήθεν διαγωνιστική διαδικασία με τον επιεικώς πρόχειρο τρόπο που το έκανε.
3. Σε κάθε περίπτωση η ΕΡΤ Α.Ε. θα παραμείνει πραγματικός αρωγός κάθε υγιούς προσπάθειας ανάπτυξης του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, όχι όμως με στρεβλώσεις και θολές διαδικασίες».

Διαβάστε περισσότερα για τα τηλεοπτικά συμβόλαια
εδώ και εδώ

Κυκλοφορίες Αθήνα-Πειραιά, Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

Εφημερίδα15/108/10Διαφορά%
Φως των σπορ13.79514.585 -790 -5%
Sportday

11.017

12.144-1.127-9%
Πρωταθλητής10.29811.726

-1.428

-12%
Goal news7.069

8.406

-1.337-16%
Φίλαθλος4.5504.686-136-3%
Εξέδρα των σπορ4.3494.899-550-11%
Η Πράσινη3.4893.418712%
Η ώρα των σπορ2.2422.299-57-2%
Η Γάτα2.1041.58851632%
Derby sports1.6571.723-66-4%
Score Live851875-24-3%
Σύνολο61.42166.349-4.928-7%

Πανελλήνιες κυκλοφορίες, Δευτέρα 13 Οκτωβρίου

Εφημερίδα13/106/10Διαφορά%
Sportday29.81044.210 -14.400 -33%
Φως των σπορ24.58035.480-10.900-31%
Πρωταθλητής22.90037.220

-14.320

-38%
Goal news22.780

31.010

-8.230-27%
Εξέδρα των σπορ14.97017.690-2.720-15%
Φίλαθλος9.45011.200-1.750-16%
Η Πράσινη7.4008.540-1.140-13%
Η ώρα των σπορ5.3105.580-270-5%
Derby sports3.9704.750-780-16%
Score Live2.0602.440-380-16%
Σύνολο143.230198.120-54.890-28%
Ο "Πράσινος Τύπος" έχει ζητήσει να μην ανακοινώνονται τα δελτία κυκλοφορίας του.

H tv που καίει...

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων από το Sport24.gr και ψηφίστε το καλύτερο στη διπλανή στήλη.