Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Οι προσφορές για τα τηλεοπτικά

Το σχέδιο της Superleague έτσι κι αλλιώς ήταν παράτολμο. Ήθελε να εκτοξεύσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης χρονιάς και για άλλα τρία χρόνια από τα 31,8 εκ. ευρώ που είναι εφέτος στα 50 εκ. ευρώ.
Για να πούμε και του... στραβού το δίκιο ο διαγωνισμός για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της τριετίας 2009-12 έγινε κάτω από δύσκολες οικονομικά συνθήκες. Με μεγάλες τράπεζες να έχουν προβλήματα και γενικά να υπάρχει ένα σφίξιμο στο κόσμο. Άρα και στους υποψήφιους επενδυτές που δεν μπορούν να προγραμματίσουν τι μπορούν να περιμένουν από διαφημιστικά έσοδα ή συνδρομητές.
Η ουσία είναι ότι το άνοιγμα των προσφορών το απόγευμα της Πέμπτης δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντι για 5 εκ. ευρώ το χρόνο τα έσοδα, στη καλύτερη περίπτωση θα είναι 4 εκ. ευρώ κι αυτό θα έχει σίγουρα επιπτώσεις στις ομάδες που χρειάζεται να συμφωνήσουν όλες για να υπάρξει κεντρική διαχείρηση.
Το άνοιγμα των προσφορών δεν έκρυβε μεγάλες εκπλήξεις. Ο Alpha συνεργάστηκε με τη Forthner, δηλαδή τη Nova, το Mega προτίμησε την On Telecoms που θα αυξήσει κατακόρυφα τις πωλήσεις της στα πακέτα τηλέφωνο, internet και συνδρομητική τηλεόραση σε ενδεχόμενη επικράτηση και ο ΣΚΑΙ κατέβηκε μόνος του για να πάρει κάποια από τις πέντε ζώνες που βρίσκονται προς πώληση.
* Alpha και Fotrhnet δίνουν 135 εκ. ευρώ (15 ο Alpha και 120 η Forthnet)
* Mega και On Telecoms δίνουν 128 (36+90) με την υποσημείωση ότι θα δώσουν άλλα 26 (8+18) εάν πάρουν και τα δικαιώματα για Κύπρο και εξωτερικό που θα δωθούν σε λίγες μέρες.
* Ο ΣΚΑΙ πολύ πιό μακριά έμεινε στα 86 εκ. ευρώ.
Αντίθετα:
* ΕΡΤ και ΑΝΤ-1 αποσύρθηκαν της διαδικασίας. Ο ΑΝΤ-1 έμεινε στο παιχνίδι μόνο για τα δικαιώματα του πρωταθλήματος στο εξωτερικό. Η αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία εάν δεν υπήρχαν κάποιες σημαντικές... λεπτομέρειες.
- Ο ΑΝΤ-1 που έχει τη μεγαλύτερη ρευστότητα αύτή τη στιγμή έδωσε πρόσφατα το εξωφρενικό 1,6 εκ. ευρώ για τρία εντός έδρας ματς του Ολυμπιακού στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
- Η ΝΕΤ έχει συμβόλαιο με τη Ξάνθη και για την περίοδο 2009-10 και για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό θα έπρεπε να παραιτηθει των δικαιωμάτων της επί του συμβολαίου. Ακόμη έχει οψιόν αγοράς για τα δικαιώματα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού την επόμενη χρονιά.
Κλειδί ο Παναθηναϊκός
Ο Ολυμπιακός είναι αντίθετος στη κεντρική διαχείρηση γιατί κάτω από τις καλύτερες συνθήκες θα χάσει τουλάχιστον μισό εκ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή από τη ΝΕΤ εισπράτει 6 εκ. ευρώ κι αν πιάσει όλα τα κριτήρια της Superleague θα φθάσει, ταβάνι, τα 5,4 εκ.
Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στα λεφτά του. Πέντε εκ. ευρώ παίρνει από τη ΝΕΤ και μπορεί, υπο προϋποθέσεις με τη κεντρική διαχείριση να φθάσει τα 5,4.
Όμως εάν οι υπεύθυνοι δεν καταφέρουν να πιάσουν τον στόχο τους που είναι τα 5 εκ. ευρώ το χρόνο τα λεφτά που μένουν για μοίρασμα είναι σαφώς μικρότερα. Ετσι κι ο Παναθηναϊκός που παρατηρεί τις εξελίξεις μπορεί να ταυτιστεί με τον Ολυμπιακό και να διαφωνήσει. Η ο Ολυμπιακός θα ανακαλύψει ότι πλέον χάνει πολύ περισσότερα από μισό εκ. ευρώ που σε μιά κρίση γαλαντομίας μπορούσε ο Σωκράτης Κόκκαλης να... χαρίσει στις μικρές ΠΑΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: